Гудено

најдолга река во Данска

Гуден (дански: Gudenåen или Gudenåen) — река на полуостровот Јитланд во Данска, најголга во земјата. Долга е 176 км,[1] а сливот зафаќа површина од 2.643 км². Тече од Тинет Крат во подрачјето на Вајле, помеѓу Северно Снеде и Теринг-Улдум, па сè Рандерскиот фјорд во Рандерс. Течението главно се движи по средишниот дел на Данска и минува низ група езера, каде спаѓаат Сминге, Силкеборг, Брас, Боре, Јул, Бик, Рие Меле, Гуден, Мосе, Вестбирк и Налдал.

Гуден кај Кронгенсбро зиме

Реката настанала пред 15.000 години, чие коритото го издлабиле мразот и ледничките водотеци во текот на последното ледено време. Порачието е дом на разни видови животни.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Sand-Jensen K., Friberg N. & Murphy J, eds. 2000. De strømmende Vande, 1. udgave. Gads Forlag, København, Danmark.

Надворешни врскиУреди


Координати: 56°29′N 10°13′E / 56.483° N; 10.217° E / 56.483; 10.217