Гребен (општина)

општина во Егејска Македонија
Општина Гребен
Δήμος Γρεβενών

Општина Гребен
на картата на Западна Македонија

Саат-кула во Гребен
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Гребен
Гео. област:
Население: 27.541 (2021)
Седиште: Гребен
Нас. места: 100
Пошт. бр.: 512 00
Пов. бр.: 24620-3
Портал: dimosgrevenon.gr/

Гребен (грчки: Δήμος Γρεβενών, Димос Гревенон) — општина во Гребенскиот округ на југозападот на Егејска Македонија, денес во областа Западна Македонија, Грција. Административен центар е градот Гребен (Гревена). Некои од селата во оваа општина традиционално се сметаат за кожански.

Населени места уреди

Општината Гребен е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“[1] со спојување на 13 стари административни единици — општините Гребен (Гревена), Венци (Венѕи), Ираклеотес, Чирак (Агиос Козмас), Горѓани, Теодорос Зјакас и општинските целини Авдела, Месолово (Месолури), Периволи, Самарина, Филипишта (Филипеи), Дуско (Доцико) и Смикси.

Напомена: Три од горенаведените единици имаат новодадени грчки имиња што не соодветствуваат на ниеден топоним, и тоа: Горѓани, Ираклиотес и Теодорос Зјакас. Горѓани е наречена по манастир изграден во XX век, а единицата Теодорос Зјакас е наречена по херој од Грчката војна за независност.

Општинска единица Авдела уреди

 
Поранешната општинска целина Авдела на картата на некогашниот округ Гребен.

Општинската единица Авдела се состои од само едно населено место — Авдела или Абдела (Αβδέλλα).

Општинска единица Венци уреди

 
Поранешната општина Венци на картата на некогашниот округ Гребен.

Општинската единица Венци со седиште во Коприва (Книди) ги опфаќа следниве 16 населени места:

 • Општински оддел Коприва
 • Лочишно (Λαγκαδάκια, Лангадикија) — денес дел од Гостун, не се води одделно
 • село Песково (или Песко; Πιστικό, Пистико)
 • село Садовишта (или Сантовишта; Μικροκλεισούρα, Микроклисура)
 • Општински оддел Венци
 • Општински оддел Оксарх
 • Општински оддел Палеохор
 • Општински оддел Пилори
 • Општински оддел Саракин
 • Општински оддел Ториште
 • село Ториште (или Торишта; Ποντινή, Пондини)

Општинска единица Горѓани уреди

 
Поранешната општина Горѓани на картата на некогашниот округ Гребен.

Општинската единица Горѓани со седиште во Кипурѓо (Кипурио) ги опфаќа следниве 7 населени места:

 • Општински оддел Кипурѓо
 • село Кипурѓо (или Кипурјо; Κηπουρείο, Кипурио)
 • Општински оддел Балтино
 • село Балтино (или Болтино; Καλλιθέα, Калитеја)
 • село Бозово (Πριόνια, Прионија)
 • Општински оддел Житово
 • село Житово (или Ситово; Σιταράς, Ситарас)
 • Општински оддел Лабаница
 • Општински оддел Пигадица
 • Општински оддел Турија

Општинска единица Гребен уреди

 
Поранешната општина Гребен на картата на некогашниот округ Гребен.

Општинската единица Гребен ги опфаќа следниве 29 населени места:

 • Општински оддел Гребен
 • град Гребен (Γρεβενά, Гревена)
 • село Бура (Δοξαράς, Доксарас)
 • село Каламач (или Каламица; Καλαμίτσι, Каламици)
 • Општински оддел Агии Теодори
 • Општински оддел Гоблар
 • село Гоблар (или Коблар, Гобеларак; Μυρσίνα, Мирсина)
 • село Аспрокамб (Ασπρόκαμπος, Аспрокамбос)
 • Општински оддел Големо Серин
 • Општински оддел Добрани
 • Општински оддел Добратово
 • Општински оддел Калоки
 • Општински оддел Киркали
 • Општински оддел Конско (Гребен)
 • Општински оддел Пикровеница
 • Општински оддел Радовиште
 • Општински оддел Тривешт
 • село Тривешт (или Тривиш; Σύνδενδρο, Синдендро)
 • Општински оддел Фал
 • село Фал (Φελλί, Фели)
 • село Левтохор (Ελευθεροχώρι, Елевтерохори)

Општинска единица Дуско уреди

 
Поранешната општинска целина Дуско на картата на некогашниот округ Гребен.

Општинската единица Дуско се состои од само едно населено место — Дуско (Δοτσικό, Доцико).

Општинска единица Ираклеотес уреди

 
Поранешната општина Ираклеотес на картата на некогашниот округ Гребен.

Општинската единица Ираклеотес со седиште во Чурхли (Агиос Георгиос) ги опфаќа следниве 10 населени места:

 • Општински оддел Чурхли
 • село Чурхли (Άγιος Γεώργιος, Агиос Георгиос)
 • Општински оддел Дурвуништа
 • Општински оддел Конско (Бистрица)
 • село Конско (Ταξιάρχη, Таксикархис)
 • Општински оддел Кривци
 • Општински оддел Милја
 • Општински оддел Спата
 • село Спата (Πολύδενδρο, Полидендро)
 • Општински оддел Стихази
 • Општински оддел Сувин
 • село Сувин (Κοκκινιά, Кокинија)
 • село Нов Трабзон (Νέα Τραπεζούντα, Неја Трапезунда) новосоздадено

Општинска единица Месолово уреди

 
Поранешната општинска целина Месолово на картата на некогашниот округ Гребен.

Општинската единица Месолово се состои од само едно населено место — Месолово (Μεσολούρι, Месолури).

Општинска единица Периволи уреди

 
Поранешната општинска целина Периволи на картата на некогашниот округ Гребен.

Општинската единица Периволи се состои од само едно населено место — Периволи (Περιβόλι).

Општинска единица Самарина уреди

 
Поранешната општинска целина Самарина на картата на некогашниот округ Гребен.

Општинската единица Самарина се состои од само едно населено место — Самарина (Σαμαρίνα).

Општинска единица Смикси уреди

 
Поранешната општинска целина Смикси на картата на некогашниот округ Гребен.

Општинската единица Смикси се состои од само едно населено место — Смикси (Σμίξη).

Општинска единица Теодорос Зјакас уреди

 
Поранешната општина Теодорос Зјакас на картата на некогашниот округ Гребен.

Општинската единица Теодорос Зјакас со седиште во Мавран (Мавранеи) ги опфаќа следниве 17 населени места:

 • Општински оддел Мавран
 • Општински оддел Воденско
 • Општински оддел Вреаштино
 • Општински оддел Делвино
 • Општински оддел Залово
 • Општински оддел Козмат
 • Општински оддел Лавда
 • Општински оддел Монахит
 • Општински оддел Спилио
 • село Спилио (или Спиљо; Σπήλαιο, Спилео)
 • Општински оддел Тиста
 • Општински оддел Туз
 • село Туз (Αλατόπετρα, Алатопетра)
 • Општински оддел Шарган

Општинска единица Филипишта уреди

 
Поранешната општинска целина Филипеи на картата на некогашниот округ Гребен.

Општинската единица Филипишта со седиште во Филипишта (Филипеи) опфаќа три села:

 • Општински оддел Филипишта

Општинска единица Чирак уреди

 
Поранешната општина Агиос Козмас на картата на некогашниот округ Гребен.

Општинската единица Чирак со седиште во Радуништа (Мегаро) ги опфаќа следниве 12 населени места:

 • Општински оддел Радуништа
 • Општински оддел Бишово
 • село Бишово (Κυπαρίσσι, Кипариси)
 • Општински оддел Ванско
 • Општински оддел Вилија
 • Општински оддел Вравоништа
 • Општински оддел Лунци
 • село Лунци (или Лунч; Καλλονή, Калони)
 • Општински оддел Магер
 • село Магер (Δασύλλιο, Дасило)
 • Општински оддел Трикорфо
 • Општински оддел Чирак
 • село Чирак (или Мелидоништа; Άγιος Κοσμάς, Агиос Козмас)
 • село Горно Видиште (Άνω Εκκλησία, Ано Еклизија)
 • село Видиште (Εκκλησία, Еклизија)

Поранешни села уреди

На територијата на општината се наоѓаат и следниве поранешни села:

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 5 јули 2010. Посетено на 5 јули 2010.

Надворешни врски уреди