Отвори го главното мени

Грб на Отоманското Царство — официјален симбол на Отоманското Царство. Поради својот исламски карактер, Отоманското Царство немал свој грб или хералдичка традиција. Наместо грб, секој султан на Отоманското Царство имал личен монограм или печат, кој се нарекувал тугра и служел како грб, по примерот на голем број на европски монарси.

Грб на Отоманското Царство
Osmanli-nisani.svg
Подробно
ГрбоносецСултан Абдул Хамид II
Усвоен1882
ЧеленкаТугра Abdul Hameed II Sign.svg
УпотребаОтоманска династија

Дури во XIX век, во времето на Танзиматот и обидите за модернизација на земјата, Отоманското Царство добил официјален грб. Конечната верзија на отоманскиот грб била одобрена од страна на султанот Абдул Хамид II на 17 април 1882 година.

Грбот на Отоманското Царство се состоел од три елементи: знамето на Отоманската династија, кое е со црвена боја со бела полумесечина, знамето на калифатот кое има зелена боја со три полумесечини, и најгоре се наоѓа златно сонце повторно со зелена полумесечина. Во него се наоѓа тургата на султанот.

Надворешни врскиУреди