Грб на Еквадор

Грбот на Еквадор е официјалниот грб на оваа јужноамериканска држава. Грбот е во употреба уште од 1900 година, но истиот се заснова на постара верзија од 1845 година.

Грб на Еквадор
Coat of arms of Ecuador original version.svg
Подробно
Усвоен31 октомври 1900
Челенкаандски кондор
ШтитРеката Гвајас во подножјето на вулканот Чимборасо, чамец, сонце и лента со знаци
Држачипо две еквадорски знамиња од лево и десно
Претходни варијанти1845

ОписУреди

Грбот е составен од неколку елементи. Во централниот дел има овален штит во кој има приказ на вулканот Чимборасо, а во подножјето на вулканот има река, која ја претставува реката Гвајас. Планината и реката ги претставуваат убавините на двата големи географски региони на Еквадор, планинскиот и крајбрежниот. Во реката има приказ на брод, кој исто така се нарекува Гвајас. Тој во 1841 година е првиот брод изграден во Гвајагил, кој бил воедно и првиот пароброд изграден на западниот брег на Јужна Америка. Бродот има кадуцеј кој ги симболизира економијата и трговијата. Над планината има златно сонце на сина лента. Од двете страни на сонцето има по два астролошки знака, односно од лева знак за овен и бик, а од десна близнаци и рак. Овие знаци ги претставуваат месеците од март до јули, периодот кога се одвивала револуцијата во Еквадор во 1845.

Позади штитот има четири вкрстени еквадорски знамиња, односно по две од левата и по две од десната страница. Помеѓу предните две и задните две знамиња има венец. Венецот е составен од палма и ловорово гранче, каде венецот ја симболизира победата на републиката, а палмата е симбол на паднатите жртви за време на борбата за слобода. Над штитот има андски кондор кој ги симболизира големината и силата на Еквадор. Под штитот има фасции со секира кои ја симболизираат авторитарноста на власта.

Останати грбовиУреди

             
Слободна покраина Гвајакил Гран Колумбија Еквадор Еквадор Еквадор Еквадор Еквадор
1820 1821 - 1830 1830 - 1835 1835 - 1843 1843 - 1845 1845 - 1860 1860 - денес

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди