Грамсиљ

список на статии на Викимедија

Гармсиљ е тип на доста топол и сув ветар, кој дува во јужниот дел на Казахстан, каде има поле на низок воздушен притисок, од правец на Авганистан, каде има појас на антициклон. Главна одлика на овој ветер е тоа што ја повишува температурата на воздухот и дека таа може да достигне и до 40°С.

ПоврзаноУреди

ЛитератураУреди

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград