Отвори го главното мени

Глукуронска киселина

хемиско соединение

Глукуронска киселина е уронска киселина која за прв пат била изолирана од урината (од каде ѝ потекнува името). Ја има во гумите, како арапска гума и ксантан, и е значајно соединение во метаболизмот кај микроорганизмите, растенијата и животните.

Глукуронска киселина
Beta D-Glucuronic acid.svg
Beta-D-glucuronic-acid-3D-balls.png
Назнаки
6556-12-3 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:28860 X mark.svgН
ChemSpider 392615 Yes check.svgОк
DrugBank DB03156 Yes check.svgОк
Jmol-3D слики Слика
KEGG C00191 Yes check.svgОк
MeSH Glucuronic+acid
PubChem 441478
UNII 8A5D83Q4RW Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Точка на топење
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

ФункцииУреди

ГлукуронидацијаУреди

UDP-α-D-глукуронска киселина (UDPGA) учествува во фаза II од метаболизмот (коњугација) на липофилните ксено- и ендобиотици.