Гладомор (украински: Голодомор) — масовна глад во Советска Украина во 1932-1933. Се смета за една од најтешките национални катастрофи во украинската историја, жртвите на различни оценки се неколку милиони. Гладот е предизвикан од политиката на советската влада, на чело со Јосиф Сталин.[1][2]

Минувачи кои поминуваат покрај мртви тела на улиците во Харков

Гладот во 1932-1933 владеел не само Украина, но и во други области во Советскиот Сојуз. Терминот Гладомор се користи специјално за областите населени со етнички украинци, каде гладот бил најсилен. Тој понекогаш е нарекуван Украински геноцид [3][4][5][6] или Украински холокауст, што укажува дека е намерно организиран од властите за да влијае врз украинската нација.[7]

Причини и предизвикување на гладотУреди

Гладот бил резултат на Сталиновата политика за присилна колективизација и вооптшто отпорот од страна на украинскиот народ кој како основа на советското земјоделство не сакал да ја прифати новата економска политика. Милиони луѓе починале од глад, а најголемите загуби ги претпела Украина која била најплодно земјоделско подрачје на територијата на Советскиот Сојуз.

Држави кои го признале Гладомор како геноцидУреди

 
Карта на земјите кои го признале Гладомор како геноцид.

НаводиУреди

  1. - The famine of 1932–33 - Encyclopædia Britannica: "The Great Famine (Holodomor) of 1932–33—a man-made demographic catastrophe unprecedented in peacetime. Of the estimated six to eight million people who died in the Soviet Union, about four to five million were Ukrainians... Its deliberate nature is underscored by the fact that no physical basis for famine existed in Ukraine... Soviet authorities set requisition quotas for Ukraine at an impossibly high level. Brigades of special agents were dispatched to Ukraine to assist in procurement, and homes were routinely searched and foodstuffs confiscated... The rural population was left with insufficient food to feed itself."
  2. Engerman, David (203). Modernization from the Other Shore. Harvard University Press. стр. 194. ISBN 0674011511.
  3. U.S. Commission on the Ukraine Famine, "Findings of the Commission on the Ukraine Famine" [1] Архивирано на 4 јуни 2011 г., Report to Congress, Washington, D.C., April 19, 1988
  4. „US House of Representatives Authorizes Construction of Ukrainian Genocide Monument“. Архивирано од изворникот на 2005-11-25. Посетено на 2012-05-30.
  5. „Statement by Pope John Paul II on the 70th anniversary of the Famine“. Архивирано од изворникот на 2007-06-30. Посетено на 2012-05-30.
  6. HR356 "Expressing the sense of the House of Representatives regarding the man-made famine that occurred in Ukraine in 1932-1933", U.S. House of Representatives, Washington, D.C., October 21, 2003
  7. Yaroslav Bilinsky (1999). „Was the Ukrainian Famine of 1932-1933 Genocide?“. Journal of Genocide Research. 1 (2): 147–156. Архивирано од изворникот на 2008-06-15. Посетено на 2012-05-30.

Надворешни врскиУреди

Викиизвор на англиски јазик содржи текст на тема:

ОпштоУреди

Декларации и правни актиУреди

КнигиУреди