Гилјермо Маркони

Гилјермо Маркони

Гилјермо Маркони (25 април 1874 во Болоња - 20 јули 1937 во Рим), италијански инжењер и пронаоѓач, еден од основачите на бежичната телеграфија. Во 1897 година ја испратил првата безжична телеграфска порака на 5 километри (за тоа време спектакуларна дестинација). Во 1898 година испратена била првата платена бежична телеграма. На 20 јули истата година испратена била првата новинарска вест преку бежичен телеграф. За првпат успеал да предаде СОС сигнал преку Атланскиот Океан во 1901 година.