За други значења на поимот гига, видете Гига (појаснување).

Гига е жив барокен танц, обично со сложен такт како 6/8, 6/4, 9/8 или 12/16. Гига компонирана во прост такт како 3/8 е реткост, но постојат некои примери.

Гига ритам

Гигата како музичка форма обично се среќава во бинарен облик во рамките на поголеми дела како концерти и сонати. Ова е најчестиот последен став во барокната свита. Исто така гигата е често контрапунктна.

ПримерУреди

ПоврзаноУреди

Предлошка:Music-theory-stub