Галиција

(Пренасочено од Галиција (Шпанија))

Галиција е автономна заедница во Шпанија. На север граничи со Атлантски Океан, на југ со Португалија, на исток со Астурија и Кастиља и Леон. Зафаќа површина од 29.574 км2 и има 2,8 милиони жители. Главен град е Сантјаго де Компостела. Службен јазик покрај шпанскиот е и галицискиот, што некои го сметаат за дијалект на португалскиот поради нивната сличност.

Локација на Галиција во Шпанија