Галициски јазик

Галициски јаизк (Галициски: galego, МФА: [gaˈlego]) е јазик од гранката на иберороманските јазици зборуван во Галиција, Шпанија со уставен статус како историска националност и сместен во северозападна Шпанија и во мал број на општини во Астурија и Кастиља.

Галициски
Galego
Изговор/gaˈlego/
Застапен воГалиција, Шпанија
ПодрачјеГалиција; исто така и во други делови на Шпанија и во некои делови на Португалија
Говорници3–4 милиони (500 000 емигранти низ Иберо-Америка и Европа)  
Јазично семејство
Статус
Службен воГалиција, Шпанија; прифатен орално како Португалски ЕУ парламентот.
Регулативен органReal Academia Galega
Јазични кодови
ISO 639-1gl
ISO 639-2glg
ISO 639-3glg

Галициски и португалски јазик биле во средновековниот период единствен јазик што јазичарите го нарекувале галициско-португалски јазик, средновековен галициски или стар португалски зборуван на територија на старото Кралство Галиција.Двата јазика се дури и денес обединети на некој начин во некои северни делови во Португалија.

ПоврзаноУреди