Вуелта а Еспања 2014 - етапа 1 до етапа 11

Вуелта а Еспања 2014 започнала на 23 август, додека етапата 11 ќе се одржи на 3 септември. Изданието во 2014 година на велосипедската трка започнало со единствениот екипен хронометар на трката, во Херез де ла Фронтера.

Етапа 1

уреди
23 август 2014 — Херез де ла Фронтера до Херез де ла Фронтера, 12,6 км, екипен хронометар (ТТТ)[1]
Резултат од етапа 1
Екипа Време
1 Мовистар Тим 14' 13"
2 Канондејл + 6"
3 Орика-ГринЕЏ + 6"
4 Трек Фактори Рејсинг + 9"
5 Омега Парма-Квик Степ + 11"
6 Џајант-Шимано + 16"
7 Белкин Про Сајклинг + 19"
8 Тинкоф-Саксо + 19"
9 Ванти-Груп Гобер + 21"
10 Лампре-Мерида + 25"
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1   Џонатан Кастровиехо (ШПА)   Мовистар Тим 14' 13"
2   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 0"
3   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 0"
4   Иманол Ервити (ШПА) Мовистар Тим + 0"
5   Хавиер Морено (ШПА) Мовистар Тим + 0"
6   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 0"
7   Горка Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 0"
8   Адријано Малори (ИТА) Мовистар Тим + 4"
9   Хосе Ерада (ШПА) Мовистар Тим + 6"
10   Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл + 6"

Етапа 2

уреди
24 август 2014 — Алгесирас до Сан Фернандо, 174,4 км[2]
Резултат од етапа 2
Возач Екипа Време
1   Насер Буани (ФРА) FDJ.fr 4ч 01' 30"
2   Џон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Шимано и.в.
3   Роберто Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
4   Јаспер Стејвен (БЕЛ) Трек Фактори Рејсинг и.в.
5   Франческо Ласка (ИТА) Каха Рурал-Сегурос РГА и.в.
6   Оскар Гато (ИТА) Канондејл и.в.
7   Јаухен Хутарович (БЛР) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
8   Том Бонен (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
9   Морено Хофланд (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
10   Матео Пелуки (ИТА) ИАМ Сајклинг и.в.
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим 4ч 15' 43"
2   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 0"
3   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 0"
4   Џонатан Кастровиехо (ШПА) Мовистар Тим + 0"
5   Иманол Ервити (ШПА) Мовистар Тим + 0"
6   Горка Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 0"
7   Оскар Гато (ИТА) Канондејл + 6"
8   Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ + 6"
9   Маќеј Боднар (ПОЛ) Канондејл + 6"
10   Адам Јејтс (ВБР) Орика-ГринЕЏ + 6"

Етапа 3

уреди
25 август 2014 — Кадис до Аркос де ла Фронтера, 188 км[3]
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1   Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ 5ч 12' 14"
2   Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп и.в.
3   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша и.в.
4   Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
5   Паул Мартенс (ГЕР) Белкин Про Сајклинг и.в.
6   Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер и.в.
7   Лојд Мондори (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
8   Насер Буани (ФРА)   FDJ.fr и.в.
9   Даниел Морено (ШПА) Катјуша и.в.
10   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај и.в.
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1   Мајкл Метјус (АВС)   Орика-ГринЕЏ 9ч 27' 53"
2   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 4"
3   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 11"
4   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 15"
5   Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл + 17"
6   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-ГринЕЏ + 17"
7   Џорџ Бенет (НЗЛ) Канондејл + 20"
8   Хулијан Аредондо (КОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 20"
9   Ајмар Зубелдија (ШПА) Трек Фактори Рејсинг + 20"
10   Џанлука Брамбила (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 22"

Етапа 4

уреди
26 август 2014 — Маирена дел Алкор до Кордоба, 172,6 км[4]
Резултат од етапа 4
Возач Екипа Време
1   Џон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Шимано 4ч 02' 55"
2   Висенте Рејнес (ШПА) ИАМ Сајклинг и.в.
3   Мајкл Метјус (АВС)   Орика-ГринЕЏ и.в.
4   Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл и.в.
5   Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп и.в.
6   Александар Колобнев (РУС) Катјуша и.в.
7   Лојд Мондори (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
8   Валерио Конти (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
9   Боб Јунгелс (ЛУК) Трек Фактори Рејсинг и.в.
10   Фабио Ару (ИТА) Астана и.в.
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1   Мајкл Метјус (АВС)     Орика-ГринЕЏ 13ч 30' 44"
2   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 8"
3   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 15"
4   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 19"
5   Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл + 21"
6   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-ГринЕЏ + 21"
7   Џорџ Бенет (НЗЛ) Канондејл + 24"
8   Ајмар Зубелдија (ШПА) Трек Фактори Рејсинг + 24"
9   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 27"
10   Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 27"

Етапа 5

уреди
27 август 2014 — Приего де Кордоба до Ронда, 182,3 км[5]
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1   Џон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Шимано 4ч 01' 21"
2   Насер Буани (ФРА) FDJ.fr и.в.
3   Морено Хофланд (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
4   Јаспер Стејвен (БЕЛ) Трек Фактори Рејсинг и.в.
5   Паул Мартенс (ГЕР) Белкин Про Сајклинг и.в.
6   Лојд Мондори (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
7   Филип Жилбер (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер и.в.
8   Висенте Рејнес (ШПА) ИАМ Сајклинг и.в.
9   Кристијан Збараљи (ИТА) МТН Кубека и.в.
10   Роберто Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
Генерален пласман по етапа 5
Возач Екипа Време
1   Мајкл Метјус (АВС)   Орика-ГринЕЏ 18ч 12' 31"
2   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 13"
3   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 20"
4   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 24"
5   Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл + 26"
6   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-ГринЕЏ + 26"
7   Ајмар Зубелдија (ШПА) Трек Фактори Рејсинг + 29"
8   Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 32"
9   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 32"
10   Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 32"

Етапа 6

уреди
28 август 2014 — Беналмадена до Ла Зубија, 157,7 км[6]
Резултат од етапа 6
Возач Екипа Време
1   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим 4ч 35' 27"
2   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај и.в.
3   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо и.в.
4   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 8"
5   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 12"
6   Фабио Ару (ИТА) Астана + 18"
7   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-ГринЕЏ + 25"
8   Даниел Наваро (ШПА) Кофидис + 25"
9   Микел Ниеве (ШПА) Тим Скај + 32"
10   Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 33"
Генерален пласман по етапа 6
Возач Екипа Време
1   Алехандро Валверде (ШПА)     Мовистар Тим 22ч 48' 08"
2   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 15"
3   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 18"
4   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 22"
5   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-ГринЕЏ + 41"
6   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 45"
7   Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 55"
8   Фабио Ару (ИТА) Астана + 58"
9   Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано + 1' 02"
10   Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 06"

Етапа 7

уреди
29 август 2014 — Алендин до Алкаудете, 165,4 км[7]
Резултат од етапа 7
Возач Екипа Време
1   Алесандро Де Марки (ИТА) Канондејл 4ч 01' 52"
2   Рајдер Хесједал (КАН) Гармин-Шарп + 1' 34"
3   Ибер Дипон (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 35"
4   Јохан Чоп (ШВА) ИАМ Сајклинг + 1' 35"
5   Филип Жилбер (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 2' 17"
6   Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 2' 17"
7   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 2' 18"
8   Џанлука Брамбила (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 2' 20"
9   Алехандро Валверде (ШПА)     Мовистар Тим + 2' 20"
10   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 2' 20"
Генерален пласман по етапа 7
Возач Екипа Време
1   Алехандро Валверде (ШПА)     Мовистар Тим 26ч 52' 20"
2   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 15"
3   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 18"
4   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 20"
5   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-ГринЕЏ + 41"
6   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 45"
7   Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 55"
8   Фабио Ару (ИТА) Астана + 58"
9   Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано + 1' 02"
10   Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 06"

Етапа 8

уреди
30 август 2014 — Баеза до Албасете, 207,4 км[8]
Резултат од етапа 8
Возач Екипа Време
1   Насер Буани (ФРА) FDJ.fr 4ч 29' 00"
2   Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ и.в.
3   Петер Саган (СВК) Канондејл и.в.
4   Џон Дегенколб (ГЕР)   Џајант-Шимано и.в.
5   Грег Хендерсон (НЗЛ) Лото-Белисол и.в.
6   Роберт Вагнер (ГЕР) Белкин Про Сајклинг и.в.
7   Кристијан Збараљи (ИТА) МТН Кубека и.в.
8   Роберто Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
9   Том Бонен (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
10   Јаспер Стејвен (БЕЛ) Трек Фактори Рејсинг и.в.
Генерален пласман по етапа 8
Возач Екипа Време
1   Алехандро Валверде (ШПА)     Мовистар Тим 31ч 21' 20"
2   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 15"
3   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 18"
4   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 20"
5   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-ГринЕЏ + 41"
6   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 45"
7   Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 55"
8   Фабио Ару (ИТА) Астана + 58"
9   Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано + 1' 02"
10   Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 06"

Етапа 9

уреди
31 август 2014 — Карбонерас де Гадазаон до Арамон Валделинарес, 181 км[9]
Резултат од етапа 9
Возач Екипа Време
1   Винер Анакона (КОЛ) Лампре-Мерида 4ч 34' 13"
2   Алексеј Луценко (КАЗ) Астана + 45"
3   Дамијано Кунего (ИТА) Лампре-Мерида + 50"
4   Хавиер Морено (ШПА) Мовистар Тим + 1 '04"
5   Пељо Билбао (ШПА) Каха Рурал-Сегурос РГА + 1 '12"
6   Жером Копел (ФРА) Кофидис + 1' 21"
7   Рајдер Хесједал (КАН) Гармин-Шарп + 1' 33"
8   Адам Хансен (АВС) Лото-Белисол + 1' 45"
9   Боб Јунгелс (ЛУК) Трек Фактори Рејсинг + 1' 49"
10   Фабио Фелине (ИТА) Трек Фактори Рејсинг + 2' 08"
Генерален пласман по етапа 9
Возач Екипа Време
1   Наиро Кинтана (КОЛ)   Мовистар Тим 35ч 58' 05"
2   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 3"
3   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 8"
4   Винер Анакона (КОЛ) Лампре-Мерида + 9"
5   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 28"
6   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 30"
7   Фабио Ару (ИТА) Астана + 1' 06"
8   Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 19"
9   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 26"
10   Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано + 1' 26"

Етапа 10

уреди
2 септември 2014 — Монастерио де Санта Марија де Веруела до Борха, 34,5 км, поединечен хронометар (ITT)[10]
Резултат од етапа 10
Возач Екипа Време
1   Тони Мартин (ГЕР) Омега Парма-Квик Степ 47' 02"
2   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 15"
3   Фабијан Канчелара (ШВА) Трек Фактори Рејсинг + 18"
4   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 39"
5   Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 48"
6   Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 49"
7   Васил Кириенка (БЛР) Тим Скај + 57"
8   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 1' 00"
9   Џеси Сарџент (НЗЛ) Трек Фактори Рејсинг + 1' 13"
10   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 1' 32"
Генерален пласман по етапа 10
Возач Екипа Време
1   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо 36ч 45' 49"
2   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 27"
3   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 59"
4   Винер Анакона (КОЛ) Лампре-Мерида + 1' 12"
5   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 1' 18"
6   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 1' 37"
7   Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 1' 41"
8   Фабио Ару (ИТА) Астана + 2' 27"
9   Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 2' 38"
10   Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл + 2' 59"

Етапа 11

уреди
3 септември 2014 — Памплона до Сантуарио де Сан Мигел де Аралар, 151 км[11]
Резултат од етапа 11
Возач Екипа Време
1   Фабио Ару (ИТА) Астана 3ч 41' 03"
2   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 6"
3   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 6"
4   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо + 6"
5   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 6"
6   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 13"
7   Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 15"
8   Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 15"
9   Даниел Наваро (ШПА) Кофидис + 16"
10   Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 21"
Генерален пласман по етапа 11
Возач Екипа Време
1   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо 40ч 26' 56"
2   Алехандро Валверде (ШПА)   Мовистар Тим + 20"
3   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 08"
4   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 1' 20"
5   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 1' 35"
6   Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 1' 52"
7   Фабио Ару (ИТА) Астана + 2' 13"
8   Винер Анакона (КОЛ) Лампре-Мерида + 2' 22"
9   Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 2' 55"
10   Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл + 3' 51"

Наводи

уреди
 1. „Херез де ла Фронтера / Херез де ла Фронтера“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
 2. „Алгесирас / Сан Фернандо“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
 3. „Кадис / Аркос де ла Фронтера“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
 4. „Маирена дел Алкор / Кордоба“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
 5. „Приего де Кордоба / Ронда“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
 6. „Беналмадена / Ла Зубија“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
 7. „Алендин / Алкаудете“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
 8. „Баеза / Албасете“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
 9. „Карбонерас де Гадазаон / Арамон Валделинарес“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
 10. „Монастерио де Санта Марија де Веруела / Борха“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
 11. „Памплона / Сантуарио де Сан Мигел де Аралар“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.