Војводство Саксо-Мајнинген

Саксо-Мајнинген (германски: Sachsen-Meiningen ) — едно од саксонските војводства владеени од лозата Ернестина од династијата Ветин, сместена во денешната југозападна германска покраина Тирингија.

Војводство Саксо-Мајнинген
(1680–1918)
Слободна држава Саксо-Мајнинген
(1918–1920)
Herzogtum Sachsen-Meiningen
(1680–1918)
Freistaat Sachsen-Meiningen
(1918–1920)
Држава на Рајнски Сојуз
(1806–13)
Држава на Германски Сојуз
(1815–66)
Држава на Северногермански Сојуз
(1867–71)
Држава на Германско Царство
(1871–1918)

1680–1920
Знаме Грб
Саксо-Мајнинген во рамките на Германското Царство
Главен град Мајнинген
Јазици германски
Уредување Кнежевство
Војвода од Саксо-Мајнинген
 -  1675–1706 Бернард I
 -  1914–1918 Бернард III
Историја
 -  Поделенo од Саксо-Гота 1680
 -  Војводството е укинатo 1918
 -  Припојување кон Тирингија 1920

Основана во 1681 година, со поделбата на Ернестинското војводство Саксо-Гота меѓу седумте синови на починатиот војвода Ернст I (Ернест Побожниот), линијата Саксо-Мајнинген на Домот на Ветин траела до крајот на германските монархиите во 1918 година.

ИсторијаУреди

Династија ВетинУреди

Династијата Ветин била владетел на значителни имоти во денешните покраини Саксонија, Саксонија-Анхалт и Тирингија уште од средниот век. Во Лајпцигер Теилунг од 1485 година, Ветинерите биле поделени на две гранки именувани по нивните кнезови основачи Албрехт и Ернст (албертиниш и ернестиниш). Тирингија била дел од Ернестинскиот имот во Курсахсен (изборен фонд на Саксонија). Во 1572 година таму биле основани ограноците Саксобурготски Ајзенах и Саксо-Вајмар. Сениорската линија повторно се подели во 1641/41 година на три војводства, вклучувајќи го Војводството Саксо-Гота.

Војводата Ернст I кој го основал ова војводство со седиште во Гота се спротивставил на системот на прародителство. Како резултат на тоа, по неговата смрт во 1675 година, сите негови синови наследиле дел од неговиот имот и требало да владеат под водство на неговиот најстар син. Во пракса, ова се покажало многу комплицирано и донело три договори во 1679, 1680 и 1681 година кои ги основале следните кнежевства: Саксо-Гота (Фридрих), Саксо-Кобург (Албрехт), Саксо-Мајнинген (Бернхард), Саксо-Ајзенберг (Кристијан), Саксо-Хилдбургхаузен (Ернст) и Сакс-Залфелд (Јохан Ернст).