Влада на Турција од 2011 година

(Пренасочено од Влада на Турција)

Владата на Република Турција се состои од раководителите на главните министерства на земјата, формирајќи го Министерскиот совет. Министрите се назначуваат од страна на претседателот на Турција. Владата носител на извршната власт и е носител за раководењето на државата.

Моментален составУреди

Влада Име Период Партија
Премиер Реџеп Таип Ердоган 14 март 2003 Партија на праведноста и развојот
Вицепремиер Булент Аринч 1 мај 2009 Партија на праведноста и развојот
Вицепремиер Бекир Боздаг 6 јули 2011 Партија на праведноста и развојот
Вицепремиер Али Бабаџан 1 мај 2009 Партија на праведноста и развојот
Вицепремиер Бешир Аталај 14 јули 2011 Партија на праведноста и развојот
Министер за надворешни работи Ахмет Давутоглу 1 мај 2009 Партија на праведноста и развојот
Министер за внатрешни работи Идриз Наим Шахин 6 јули 2011 Партија на праведноста и развојот
Министер за финансии Мехмет Шимшек 1 мај 2009 Партија на праведноста и развојот
Министер за правда Садула Ергин 29 август 2007 Партија на праведноста и развојот
Министер за енергија и природни богатства Тенер Јулдиз 1 мај 2009 Партија на праведноста и развојот
Министер за земјоделство Мехмет Мехди Екер 14 март 2003 Партија на праведноста и развојот
Министер за култура и туризам Ертугрул Гунај 29 август 2007 Партија на праведноста и развојот
Министер за здравство Реџеп Акдаг 18 ноември 2002 Партија на праведноста и развојот
Министер за образование Омер Динчер 6 јули 2011 Партија на праведноста и развојот
Министер за одбрана Исмет Јилмаз 18 ноември 2002 Партија на праведноста и развојот
Министер за индустрија и технологија Нихат Ергун 1 мај 2009 Партија на праведноста и развојот
Министер за труд и социјална политика Фарук Челик 6 јули 2011 Партија на праведноста и развојот
Министер за транспорт и комуникации Бинали Јилдирим 18 ноември 2002 Партија на праведноста и развојот
Министер за европски прашања Егемен Багиш 9 јануари 2009 Партија на праведноста и развојот
Министер за економија Зафер Чаглајан 9 јануари 2009 Партија на праведноста и развојот
Министер за млади и спорт Суат Килич 6 јули 2011 Партија на праведноста и развојот
Министер за развој Џевдет Јилмаз 6 јули 2011 Партија на праведноста и развојот
Министер за развој Џевдет Јилмаз 6 јули 2011 Партија на праведноста и развојот
Министер за царина и трговија Хајати Јазиџи 6 јули 2011 Партија на праведноста и развојот
Министер за животна средина и просторно планирање Ердоган Бајрактар 6 јули 2011 Партија на праведноста и развојот
Министер за околната средина Вејсел Ероглу 6 јули 2011 Партија на праведноста и развојот