Трета влада на Бранко Црвенковски

22. влада на Македонија — орган на извршната васт во Република Македонија избрана по парламентарните избори во 2002 година и победата на коалицијата предводена од СДСМ. Премиер на оваа влада е Бранко Црвенковски и таа претставува коалициска влада на СДСМ, ЛДП и ДУИ. Избрана е на 1 ноември 2002 и ја врши власта до 2 јуни 2004, кога е избрана нова влада, поради тоа што нејзиниот претседател Црвенковски на предвремените претседателски избори во 2004 година е избран за претседател на Република Македонија.

Трета влада на Бранко Црвенковски
Црвенковски III

22. влада на Македонија
2002-2004
Црвенковски во 2003
Конституирана1 ноември 2002
Распуштена12 мај 2004
Организација
ПретседателБорис Трајковски (до февруари 2004)
Љупчо Јордановски (по февруари 2004)
ПремиерБранко Црвенковски
Статус во собраниеКоалициска влада
Историја
Избори2002
Претходен кабинетГеоргиевски
Следен кабинетКостов

Состав на владата

уреди

Составот на Владата во 2002 година е следниот:[1]

Извори

уреди
  1. Службен весник на РМ, 83/02