Вконтакте — најголемата друштвена мрежа во Европа со седиште во Санкт Петербург. Мрежата е достапна на повеќе јазици, а е масивно популарна помеѓу говорниците на руски јазик. Вконтакте им дозволува на своите корисници да праќаат пораки јавно или приватно, да формираат групи, јавни страници и настани, да означуваат и споделуваат слики, аудио и видео и да играат игри засновани во интернет пребарувачот.

Вконтакте
ЖанрДруштвена мрежа
ОснованоСанкт Петербург, Руска Федерација (10 октомври 2006)
ОсновачПавел Дуров
СедиштеСанкт Петербург, Руска Федерација
Доход 121.4 милиони (2013) RUB
Мреж. местоwww.vk.com

Во Јануари 2017, Вконтакте имала најмалку 410 милиони регистрирани акаунти. Од тогаш таа е рангирана на 13 место во анализата на Alexa Internet Inc. за топ 500 портали. Таа е вториот најпопуларен портал во Русија, веднаш зад Yandex N.C.. Според SimilarWeb, Вконтакте е 4-ти најпопуларен портал во светот. Во Октомври 2016, Вконтакте беше рангирана како втората најпопуларна друштвена мрежа во Израел, веднаш по Facebook.