Вклученост (логика)

Во логиката и математиката, вклученоста е концепт дека сите содржини на еден предмет се исто така содржани во втор предмет.[1]

На пример, ако m и n се две логички матрици, тогаш

Современиот симбол за вклучување најпрво се појавува кај Жергон (1816), кој ја дефинира како една идеја која „содржи“ или е „содржана“ од друга, користејќи ја задната буква „C“ за да го изрази ова. Пирс ова го артикулирал јасно во 1870 година, тврдејќи исто така дека вклучувањето е поширок концепт од еднаквоста, а со тоа и логично поедноставно.[2] Шродер (исто така Фреге) го нарекува истиот концепт „потчинување“.[3]

НаводиУреди

  1. Quine, W. V. (декември 1937). „Logic based on inclusion and abstraction“. The Journal of Symbolic Logic. 2 (4). стр. 145–152. doi:10.2307/2268279.
  2. "Descr. of a notation", CP III 28.
  3. Vorlesungen I., 127.