Вија Трајана

Вија Трајана (латински: Via Traiana; букв.: Трајанов пат) ― староримски пат. Бил изграден од императорот Трајан како продолжение на Вија Апија од Беневентум, стигнувајќи до Брундизиум (Бриндизи) по пократок пат (т.е. преку Канузиум, Бутунтум и Бариум наместо преку Тарентум). Ова било одбележано со лак во Беневентум.[1]

Вија Трајана
Remains of the Roman Road at Egnazia.jpg
Патот во Егнација
МестоБеневенто до Бриндизи
ВидРимски пат
Историја
ГрадителТрајан
Изграденo109 година
Вија Апија (бела) и Виа Трајана (црвена).

ПозадинаУреди

Вија Трајана била изградена во 109 година од нашата ера од императорот Трајан на сопствен трошок. Изграден е во период на релативна слобода од воени кампањи.[2] Така, Вија Апија, од која како продолжение била изградена Вија Трајана, ја изгубила својата првобитна важност како воена магистрала што ги поврзувала Веноса (Венузија) и Таранто (Тарентум). Понатаму, одржувањето на директни воени комуникации помеѓу Венезија, воената колонија од 291 п.н.е., и Рим, повеќе не било потребно освен во време на граѓанска војна, а Вија Апија едноставно станала средство за да се стигне до Бриндизи.

РутаУреди

Страбон точно укажал дека патувањето до Беневентум од Брундизиум преку трасата на подоцнежната Вија Трајана било добар ден пократок од стариот републикански пат, Вија Апија.[3] Иако вистинското мерење покажува дека Вија Апија е 327 км и Вија Трајана 330 км од Брундизиум до Беневентум, разликата е во нивната топографија. Има голем број тешки ридови и тежок терен долж Вија Апија додека не стигне до Венусија, која е околу 106 км далеку од Беневентум. Спротивно на тоа, иако Вија Трајана наидува на подеднакво тешки премини, како и во првите 64 км од Беневентум, нема друг сериозен рид сè до Брундизиум. [4]

Римски мостовиУреди

По должината на патот има остатоци од неколку римски мостови, вклучувајќи ги Мостот на крадците (италијански: Ponte dei Ladroni), Кјанчев мост (Ponte delle Chianche), Петров мост (Ponte Pietra), Понте Рото (преку реката Карапеле), Срушен мост (Ponte Rotto; преку реката Черваро), Мостот над Офанто (Ponte sul Ofanto) и Мост Валентино (Ponte Valentino).

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Via Traiana“. Tjbuggey.ancients.info. Посетено на 1 март 2022.
  2. "Via Traiana". The Oxford Classical Dictionary. 3rd ed. 2003.
  3. Strabo. "Geography: Books 6-7." Trans. Horace Leonard Jones. Cambridge: Harvard University Press, 1995.
  4. The Via Traiana. "Papers of the British School at Rome," Vol. VIII, No.5; pages 104-171. London: Macmillan & Co., Limited, 1916.

ИзвориУреди

  • Преку Трајана. „Оксфордскиот класичен речник“. 3. ед. 2003 година.
  • Страбон. „Географија: Книги 6-7“. Транс. Хорас Леонард Џонс. Кембриџ: Универзитетот Харвард Прес, 1995 година.
  • Виа Трајана. „Трудови на Британската школа во Рим“, том. VIII, бр.5; страници 104-171. Лондон: Macmillan & Co., Limited, 1916 година.