Висингсо е остров во јужната половина на езерото Ветерн во Шведска.

Главната улица гледана од црквата - панорама
Главната улица гледана од црквата - панорама
Езерото Ветерн
Езерото Ветерн

Висингсо лежи 30 километри (19ми) северно од градот Јонкопинг и 6 километри (3.7ми) западно од Грена, со траекти за автомобили се поврзуваат со островот. Островот е долг 14 километри (8.7ми) 3 километри (1.9ми), со вкупна површина од 24 километри квадратни (9.3ми).

Според легендата, џинот по име Вист го создал Висингсо со фрлање грутка земја во езерото за да може неговата сопруга да ја искористи за да го прегази езерото.

ИсторијаУреди

Во XII и XIII век, замокот Нес на јужниот крај на Висингсо бил резиденција на кревката шведска монархија. Четири шведски кралеви загинале таму: Карл Сверкерсон, Ерик Кнутсон, Јохан Сверкерсон и Магнус Ладулес. Понатаму, во 17 век влијателното семејство Брахе живеело во Висингсборг, замок на источната страна на островот. И дворецот Нис и Висингсборг се моментално урнатини и добро познати знаменитости на Висингсо.

Шведската морнарица засадила дабови дрвја на островот во 19 век за да обезбеди стратешки важна граѓа за идната конструкција на бродови. Дрвото сега е подготвено, но повеќе не е потребно за изградба на бродови. Следствено, Висингсо е делумно покриен со дабови шуми, а остатокот се обработливи површини.

КлимаУреди

Висингсо има океанска клима (Кепенова класификација на климата Cfb), под влијание на нејзината позиција во средината на длабокото езеро. Како резултат на длабочината на Ветерн, тој се бори и со замрзнување во зима, бидејќи околната земја е постудена, додека во лето температурата на езерото останува прилично ладна. Релативната топлина на Висингсо во лето е резултат на тоа што Езерото Ветерн е релативно тесно, што резултира со топол воздух од копното само малку умерено. Температури под −10 °C (14 °F) во зима не се многу чести годишно поради отворените води кои ги умеруваат крајностите. И покрај неповолните услови за топлина во својата длабока езерска положба, Висингсо има потопло лето од целиот остров Ирска, како и голем дел од Велика Британија. И покрај тоа, студената површинска вода овозможува да се појават мразови на воздухот дури во мај, во екстремни случаи. Деновите се многу суви во поголемиот дел од годината, иако летата може да бидат релативно влажни.

Клима на {{{Место}}}
Показател Јан Фев Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Ное Дек

ГеологијаУреди

Висингсо долго време бил предмет на интерес за геолозите поради развојот на седиментна серија карпи (групата Висингсо) таму (и на друго место околу езерото Ветерн, особено на западната страна). Околните карпи се во голема мера многу постари „Смоландски гранити“ од мешани композиции слични на гранит. Групата Висингсо дебела приближно 1000метри и е поделена на три единици. Тоа е доцна Рифејски датум. Широк спектар на доцни прекамбриски фосили се извлечени од групата, вклучувајќи строматолити, микрофосили во форма на вазна, акритархи и макро фосили како што е Тавуја. Седиментите на групата Висингсо се зачувани во грабенската структура на езерото Ветерн.

Панорама на Визингс

ТранспортУреди

Постојат два траекти за автомобили кои патуваат помеѓу Висингсо и Грена на континуирана основа. Постојат неколку патишта што ги поврзуваат заедниците на островот, а кои се служат и со автобуси. Исто така постои и мал аеродром на северниот крај на островот, кој се состои од две тревни писти.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди