Виртуелна меѓународна нормативна податотека

меѓународен семрежен каталог на нормативни податоци

Виртуелна меѓународна нормативна податотека (англиски: Virtual International Authority File, крат. VIAF) — меѓународна нормативна податотека, заеднички проект на неколку национални библиотеки кој го води електронскиот библиотечен центар OCLC.[1] Негови иницијатори се Германската национална библиотека и Конгреснатата библиотека на САД.

Виртуелна меѓународна нормативна податотека
Virtual International Authority File
(VIAF)
Екранска снимка
Виртуелна нормативна податотека (VIAF)
Вид место
пребарувач, електронски каталог
Достапно наанглиски
СопственикOCLC
Создавачзаеднички проект на 4 библиотечни организации
АдресаVIAF.org
Комерцијалноno
Зачленувањене

Целта на системот е поврзување на националните нормативни податотека (како што е германската Називна нормативна податотека) во една виртуелна нормативна податотека. Така, истоветните записи се спојуваат во единствена евиденција, и секој од нив добива стандарден број, основни записи за алтернативни и застарени називи преземени од изворната евиденција, кои се однесуваат на таа база. Сите овие информации се достапни на интернет за истражување, споделување и размена на податоци. Заемното подновување го користи протоколот OAI.[2]

Библиотеки-учеснички уреди

Назив Изворен назив Град Земја
Централен институт за обединет каталог Istituto Centrale per il Catalogo Unico Рим   Италија
Германска национална библиотека Deutsche Nationalbibliothek Франкфурт   Германија
Истражувачки институт „Гети“ Getty Research Institute Лос Анџелес   САД
Библиотека и архив на Канада Library and Archives Canada Отава   Канада
Александриска библиотека Bibliotheca Alexandrina Александрија   Египет
Конгресна библиотека Library of Congress Вашингтон   САД
Национална библиотека на Австралија National Library of Australia Канбера   Австралија
Национална библиотека на Франција Bibliothèque nationale de France Париз   Франција
Национална библиотека на Израел הספרייה הלאומית Ерусалим   Израел
Национална библиотека на Португалија Biblioteca Nacional de Portugal Лисабон   Португалија
Национална библиотека на Шпанија Biblioteca Nacional de España Мадрид   Шпанија
Кралска библиотека Kungliga Biblioteket Стокхолм   Шведска
Народна библиотека на Чешка Národní knihovna České republiky Прага   Чешка
Национална библиотека „Сечени“ Országos Széchényi Könyvtár Будимпешта   Унгарија
Библиотечна мрежа на западна Швајцарија Réseau des bibliothèques de Suisse occidentale или
Westschweizer Bibliothekverbund
  Швајцарија
Универзитетски документациски систем Système universitaire de documentation (Sudoc)   Франција
Швајцарска национална библиотека Schweizerische Nationalbibliothek
Bibliothèque nationale suisse
Biblioteca nazionale svizzera
Rete delle bibliotheche della Svizzera occidentale
Берн   Швајцарија
Заеднички каталог на полските научни библиотеки NUKAT: katalog zbiorów polskich bibliotek naukowyc   Полска
Ватиканска библиотека Bibliotheca Apostolica Vaticana Ватикан   Ватикан

Библиотеки додадени за проби уреди

Назив Изворен назив Град Земја
Фламански јавни библиотеки (BIBNET) Брисел   Белгија
Руска државна библиотека Российская государственная библиотека Москва   Русија
BIBSYS   Норвешка

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Kelley, Michael; Schwartz, Meredith (2012). „VIAF service transitions to OCLC“. Library Journal. Media Source Inc. 137 (8): 16.
  2. Open Archives Initiative

Надворешни врски уреди