Википедија:ВикиПроект Литература

книжевност: (портал, проект)  

ВикиПроектот Литература е збир на страници кои овозможуваат полесна координација во уредувањето на статии поврзани со литературата, одржување и дополнување, нивно категоризирање, како и создавање на соодветни предлошки.

Ако сте заинтересирани да се вклучите во работата на проектот, слободно додадете го Вашето име во листата на учесници, а доколку имате нешто да предложите слободно користете ја страницата за разговор.

УчеснициУреди

Nuvola apps kdmconfig.png Ако сакате да се приклучите на проектот, слободно додадете го вашето име на листата на учесници!

Исто така, учесниците и другите Википедијанци кои сакаат да покажат поддршка за овој проект, можат слободно да го додадат шаблонот {{Корисник ВикиПроект Литература}} на нивните кориснички страници.

ЦелиУреди

Активностите предвидени во овој проект се насочени кон остварување на следниве цели:

 • создавање на квалитетни статии поврзани со литературата;
 • уредување на статии според критериумите за избор на статии на Главната страница и нивно предложување за таа намена;
 • одржување, дополнување и подобрување на квалитетот на постоечките статии;
 • категоризирање на сите статии поврзани со литературата во соодветни категории, кои се во рамките на главната категорија литература;
 • одржување на порталот;
 • создавање на нови предлошки за литератураата и одржување и примена на постоечките;

ПредлошкиУреди

Puzzle A.png

 • {{Портал}} — Овој шаблон се користи за поврзување на статија со порталот Литература. Се става на крајот на статијата во делот «Видете исто така». Се користи со следниов код: {{Портал|Литература|Nuvola apps browser.png}}
 • {{ВикиПроект Литература статија}} — ознака дека статијата е дел од проектот Литература — се додава во страницата на разговор на соодветната статија.
 • {{ВикиПроект Литература хипер навигација}} — шаблон за брза навигација кон порталот и прокетот за економија, се поставува во статии, категории, страници за разговор. Се појавува во грониот десен агол од екранот.
 • {{Корисник ВикиПроект Литература}} — шаблон за учесници во проектот, секој корисник член на проектот ја додава на својата корисничка страница.
 • {{Литература}} — се додава во статиите, кои ги содржи овој шаблон.
 • {{Инфокутија за писател}} — Овој шаблон се поставува на почетокот на статиите за писатели.

НикулциУреди