Виетнамска азбука

Виетнамската азбука (Quốc Ngữ; во буквален превод национален јазик) е официјалното писмо со кое се запишува виетнамскиот јазик. Азбуката се заснова на латиницата, поточно на португалската азбука.[1]) Азбуката има надредни знаци и акцентски ознаки и тоа ја прави лесно препознатлива.

Азбука

уреди
Оваа статија содржи фонетски симболи по МФА. Без правилна поддршка, може да гледате прашалници, квадрати или други симболи наместо уникодни знаци.


Виетнамска азбука
буква име МФА македонски еквивалент
A a a /aː˧/ а
Ă ă á /aː˧˥/ кратка а
 â /əː˧˥/ подолг глас ’
B b bê; bờ /ɓe˧/ (уфрлена) б
C c xê; cờ /se˧/ к
D d dê; dờ /ze˧/ з
Đ đ đê; đờ /ɗe˧/ д или грлен допирен глас
E e e /ɛ˧/ е
Ê ê ê /e˧/ е или ’
G g giê; gờ; ghê /ʒe˧/ ж или заднонепчено х
H h hắt; hờ /hat˧˥/ х
I i i; i ngắn /i˧/ и
K k ca /kaː˧/ к
L l e-lờ; lờ /ɛ˧ləː˧˩/ л
M m em-mờ;em; mờ /ɛm˧məː˧˩/ м
N n en-nờ; en; nờ /ɛn˧nəː˩/ н
O o o /ɔ˧/ о
Ô ô ô /o˧/ нема, затворена о
Ơ ơ ơ /əː˧/ нема, затворена задна ’
P p pê; pờ; bê phở (colloq.) /pe˧/ п
Q q cu; quy; quờ /ku˧/ к
R r e-rờ; rờ /ɛ˧ʐəː˧˩/ з
S s ét; sờ; xờ mạnh; xờ nặng /ɛt˧˥/ мека ш
T t tê; tờ /te˧/ т
U u u /u˧/ у
Ư ư ư /ɨ˧/ нема, затворена средна и
V v vê, vờ /ve˧/ в или ј
X x ích; xờ; xờ nhẹ /ik˧˥/ мека ш
Y y i dài; i-cờ-rét /i˧zaːj˧˩/ и или долга и

Белешка: Именувањето на b 'bê bò' и p 'bê phở' е за да се избегне забуна во некои дијалекти или контексти, исто како s 'xờ mạnh (nặng)' и x 'xờ nhẹ', i 'i ngắn' и y 'i dài'. Q, q е секогаш проследена од u во секој збор, на пр. quang (светло), quần (тренерки), quyến rũ (напаѓа), итн.

Наводи

уреди
  1. Roland Jacques (2002). Portuguese pioneers of Vietnamese linguistics prior to 1650. Orchid Press.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди