Вивиен Ли (5 ноември 1913 - 8 јули 1967), англиска филмска и театарска актерка, позната по своите незаборавни изведби како Скарлет О' Хара во Одвеано со Виорот и Бланш Ду Буа во Трамвајот наречен Желба.

Ли како Скарлет О'Хара во филмот ,,Однесено од виорот" (1939)