Вецко Домазетовски

Вецко Домазетовски бил македонски есеист, критичар и книжевен теоретичар.

ЖивотописУреди

Вецко Домазетовски е роден во Белград на 10 јануари 1950 година. Починал на 27 јули 1984 година. Основно и средно образование завршил во Битола. Магистер по филолошки науки. Работел во Институтот за македонска книжевност при Филолошкиот факултет во Скопје. Член на ДПМ од 1982 година. Автор е на книгите: Структурата на македонскиот роман 1952-1962 (студија, 1980), Студии и согледби (студии, 1984)[1],[2].

НаводиУреди