Повелба изработена од велум со печат; датирана 1638 година

Велум (францускијазик |Vélin; латински јазик|Vellum; англиски јазик|Vellum) е израз кој се користи за вид на пергамент, односно материјал за пишување, изработен од кожа на цицачи.[1][2] Под тоа обично се подразбира пергамент направен од нештавена кожа, односно пергамент кој од „обичниот” се одликува со највисок можен квалитет.[2]

Види уштеУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди