Велвендо (општина)

општина во Кожанскиот округ, Егејска Македонија
Општина Велвендо
Δήμος Βελβεντού
2019 Dimos Velvendou.png
Општина Велвендо
на картата на Западна Македонија
612 Ναος Αγιου Νικολαου Βελβεντου.png
Црквата „Св. Никола“ во Велвендо
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Кожани
Гео. област:
Население: 3.060 [1] (2021)
Седиште: Велвендо
Нас. места: 5
Пошт. бр.:
Пов. бр.:
Портал: velventos.gr

Велвендо (грчки: Δήμος Βελβεντού, Димос Велвенду) — општина во Кожанскиот округ во југозападна Егејска Македонија, денес во областа Западна Македонија, Грција. Административен центар е гратчето Велвендо (Велвендос).

Населени местаУреди

Општината е создадена во 2019 г. со разделувањето на дотогашната општина Серфиџе-Велвендо.

Општинска единица ВелвендоУреди

Општинската единица Велвендо е единствената во општината. Седиште е гратчето Велвендо и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

  • Општинска единица Велвендо
  • Општинска единица Витивјани
  • село Витивјани (или Фитивјани; Πολύφυτο, Полифито)
  • Општинска единица Катафиги
  • Општинска единица Скулјари
  • село Скулјари (Αγία Κυριακή, Агија Киријаки)

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди