Варна (област)

(Пренасочено од Варненска област)
Варненска област
Област Варна
Карта на Бугарија, Варненската област е означена
мапа
Админ. центар:Варна
Површина:3 820 км²
Население:445 200
Број на општини:12
Регистарска ознака:В
Областен управник:Петар Кандиларов
информација

Варненската област е една од 28-те области на Бугарија. Се наоѓа во североисточниот дел на земјата. Таа вклучува делови од Јужна Добруџа и најисточните делови на Предбалканот и Стара Планина. Граничи со областите Бургаска, Добричка и Шуменска. На исток Варненската област граничи со Црното Море и опфаќа површина од 3.820 км2. Во областа има 158 населени места, од кои 10 се градови.[1]

Список на населените места во Варненска област уреди

Градовите се со здебелени букви.

Општина Аврен уреди

Аврен, Бенковски, Близнаци, Болјарци, Добри Дол, Д'бравино, Здравец, Казашка Река, Китка, Круша, Приселци, Равна Гора, Садово, Синдел, Царевци, Тр'стиково, Јунак

Општина Аксаково уреди

Аксаково, Ботево, Водица, В'глен, Генерал Кантарџиево, Доброглед, Долиште, Засмјано, Зорница, Игнатиево, Изворско, Кичево, Климентово, Крумово, Куманово, Љубен Каравелово, Новаково, Орешак, Осеново, Припек, Радево, Сл'нчево, Јаребична

Општина Белослав уреди

Белослав, Езерово, Разделна, Страшимирово

Општина Бјала уреди

Бјала, Горица, Господиново, Дјулино, Попович, Самотино

Општина Варна уреди

Варна, Звездица, Казашко, Каменар, Константиново, Тополи

Општина Ветрино уреди

Белоградец, Ветрино, Габ'рница, Доброплодно, Млада гвардија, Момчилово, Невша, Неофит Рилски, Средно Село, Јагнило

Општина В’лчи Дол уреди

Бојана, Брестак, Војводино, В’лчи Дол, Генерал Киселово, Генерал Колево, Добротич, Есеница, Зв’нец, Изворник, Искар, Калојан, Караманите, Кракра, Метличина, Михалич, Обориште, Радан војвода, Стефан Караџа, Страхил, Червенци, Штипско

Општина Долни Чифлик уреди

Булаир, Б'рдарево, Венелин, Голица, Горен Чифлик, Гроздјово, Детелина, Долни Чифлик, Кривини, Нова Шипка, Ново Орјахово, Пчелник, Рудник, Солник, Старо Орјахово, Шкорпиловци, Јунец

Општина Девња уреди

Девња, Кипра, Падина

Општина Д’лгопол уреди

Арковна, Аспарухово, Борјана, Величково, Д’лгопол, Камен дjaл, Комунари, Красимир, Лопушна, Медовец, Партизани, Полjaците, Ројак, Сава, Сладка Вода, Цонево

Општина Провадија уреди

Бл'сково, Бозвелијско, Брзица, Венчан, Градинарово, Добрина, Житница, Златина, Китен, Комарево, Кривња, Манастир, Неново, Овчага, Петров Дол, Провадија, Равна, Славејково, Снежина, Староселец, Тутраканци, Храброво, Чајка, Черковна, Черноок

Општина Суворово уреди

Баново, Дрндар, Изгрев, Калиманци, Левски, Николаевка, Просечен, Суворово, Чернево

Надворешни врски уреди

Извори уреди

  1. „Варненската област“. Архивирано од изворникот на 2007-02-06. Посетено на 2006-09-18.