Отвори го главното мени

Валцерот (германски: Walzer) е австриски танц кој се изведува во 3/4 такт. Својата популарност ја достигнува во XIX век, во музичкиот стил романтизам. Најчесто се среќава во делата на композиторите таткото Јохан Штраус и синот Јохан Штраус помладиот. Овој танц се игра во парови.

Валцерот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

НаводиУреди

  1. Дозгулпмус, Тритонус, Темплум, Скопје, 2008.