Валцерот (германски: Walzer) е австриски танц кој се изведува во 3/4 такт. Својата популарност ја достигнува во XIX век, во музичкиот стил романтизам. Најчесто се среќава во делата на композиторите таткото Јохан Штраус и синот Јохан Штраус помладиот. Овој танц се игра во парови.

Валцер

Валцерот како тема во уметноста и во популарната култура уреди

  • „Валцер за утре“ - кус расказ на македонскиот писател Климент Булоски (под псевдонимот Дозгулпмус) од 2008 година.[1]
  • „Цигански валцер на гитара“ - песна на рускиот поет Иљја Сељвински од 1922 година.[2]
  • „Валцер“ (The Waltz) - песна на англиската рок-група Dexys Midnight Runners од 1985 година.[3]
  • „Валцер на лошиот лек“ (Bad Medicine Waltz) - песна на британската рок-група „Калт“ (The Cult) од 1984 година.[4]
  • „Бунтовнички валцер“ (Rebel Waltz) - песна на англиската рок-група „Клеш“ (The Clash) од 1980 година.[5]
 
Маж и жена играат валцер од Едвард Мајбриџ. 1887.

Наводи уреди

  1. Дозгулпмус, Тритонус, Темплум, Скопје, 2008.
  2. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 197-198.
  3. Discogs, Dexys Midnight Runners ‎– Don't Stand Me Down (пристапено на 17.3.2021)
  4. Discogs, The Cult ‎– Dreamtime (пристапено на 17.5.2020)
  5. DISCOGS, The Clash ‎– Sandinista! (пристапено на 10.6.2020)