Валериј Полјаков

Валериј Владимирович Полјаков
Cosmonaut Polyakov Watches Discovery's Rendezvous With Mir crop.jpg
РКА Космонаут
НационалностРусин
СтатусПензиониран
Роден27 април 1942
Тула, Тула Област, Russian SFSR
Друга професија
Доктор
Поминато време во вселената
678д 16ч 32м
ИзборМедицинска Група број 3
МисииМир EO-3 / Мир EO-4 (Сојуз TM-6 / Сојуз TM-7), Мир EO-15 / Мир EO-16 / Мир EO-17 (Сојуз TM-18 / Сојуз TM-20)

Валериј Полјаков (роден на 27 април 1942) — руски космонаут, кој се специјализирал за долги вселенски патувања.

Во текот на 1970-тите, станувајќи лекар, вршел проучувања од областа на вселенската медицина напоредно со обуката за космонаути. Неговиот прв лет до вселенската сстаница „Мир“ бил во 1988 година, трел 240 дена, а во 1994 година траел рекордни 437 дена.