Валериј Брјусов

Валериј Јаковљевич Брјусов (1873-1924) бил руски поет, теоретичар и публицист. тој се смета за еден од најзначајните личности во руската книжевност на XX век.

ЖивотописУреди

 
В. Брјусов на почетокот на 20. век.

Брјусов бил многу ценет од страна на Есенин, кој во некрологот за Брјусов напишал:[1]

Умре Брјусов. Таа вест е болна и тешка. особено за поетите. Сите ние учевме од него. Сите знаеме каква улога одигра тој во историјата на развојот на рускиот стих...Многумина го критикуваа Брјусов, многумина зборуваа за тоа дека тој не е поет, туку занаетчија. Глупави зборови! Глупави мислења!

 
Потписот на Брјусов.

ТворештвоУреди

 
Првата страница на делото „Земная ось“ од 1911 г.

НаводиУреди

  1. Sergej Jesenjin, Celokupna dela, knjiga 2, Lirika (1917-1923), šesto izdanje. Beograd, RAD, 1980, стр. 145.