Булариум — поим кој вообичаено се применува на збир на папски були и други аналогни документи, без разлика дали обемот на колекцијата е општ по карактер или ограничен на бикови поврзани со некоја посебна цел, или институција и место.

Потекло уреди

Името булариум се чини дека бил измислен од канонистот Лаертиус Черобини кој во 1586 година бил објавен под наслов „Bullarium, sive Collectio diversarum Constitutionum multorum Pontificum“. Тоа било голем фолиост во 1404 страници со 922 папски устави од Григориј VII до Сикст V, па тогаш кога владеел папата.

Користена литература уреди

  •   Оваа статија содржи текст од дело сега во јавна сопственостHerbermann, Charles, уред. (1913). Catholic Encyclopedia. Robert Appleton Company. Отсутно или празно |title= (help)CS1-одржување: ref=harv (link)