Бугарска Брајова азбука

Бугарската Брајова азбукаБрајова азбука за пишување на бугарски јазик. Таа се заснова на унифицираните меѓународни конвенции на Брајовото писмо, со Брајови букви што се приближни до нивната латинска транслитерација и истата интерпункција, со францускиот прашалник. На бугарски јазик е позната како Брайлова азбука (Брајлова азбука).

Бугарска Брајова азбука
Тип
азбука
ЈазициБугарски
Сродни писма
Матични системи
Брајова азбука
  • Бугарска Брајова азбука
ISO 15924
Уникод

АзбукаУреди

Бугарската Брајова е скоро идентична со руската Брајова азбука, каде што тие се преклопуваат. Бугарската нема неколку руски букви, и има дополнително писмо ѝ, која го зема местото на руското й (со бугарското й е отсликано на тоа).[1]

Буква а б в г д е ж з и й ѝ
Брајова                      
Буква к л м н о п р с т у
Брајова                    
Буква ф х ц ч ш щ ъ ь ю я
Брајова                    

ИнтерпункцијаУреди

[2]

Знак , . ? ! ; : „ ... “ ( ... )
Брајов                    

НаводиУреди

  1. [1]
  2. World Braille Usage Архивирано 8 септември 2014 г.., УНЕСКО, 2013