Брдски топ 75мм Шкода М.28

Брдскиот топ 75mm Шкода модел 1928 (75мм М.28) се произведувал во Шкодините заводи во П’лзењ, Чехословачка, исклучиво за Југословенската Кралска војска. Претставува модернизирана верзија на Шкодиниот брдски топ од 1915 година.

Брдски топ Шкода М.28 во прашки воен музеј
Брдски топ Шкода М.28 во прашки воен музеј
Плочка со сериски број
Ознаки на дното од чаурата

Тактичко-технички карактеристикиУреди

  • Калибар: 75 мм
  • Маса: 710 км
  • Должина на цевката: 1,345 м (18 калибри)
  • Маса на проектилот: 6,3 кг
  • Почетна брзина: 425 м/с
  • Дострел: 8700 m
  • Елевација: -8/+50°
  • Хоризонтален агол на дејство: 7°