Брахиоцефалична артерија

Брахиоцефалична артерија или брахиоцефалично стебло е артерија која со крв ја снабдува десната рака, вратот и главата. Таа е првата гранка на аортниот лак. Се дели на десна заедничка каротидна артерија и десна потклучна артерија. Не постои брахиоцефалична артерија на левата страна. Левата заедничка каротидна артерија и левата потклучна артерија излегуваат директно од аортниот лак.

Брахиоцефалична артерија
Податоци
Извораортен лак
Разграновидесна заедничка каротидна артерија
десна потклучна артерија
Назнаки
Латинскиtruncus brachiocephalicus
MeSHA07.231.908.130
TAA12.2.04.004
FMAFMA:3932