Бранковиот мост (српски: Бранков мост/Brankov most) е втор по големина мост (по мостот „Газела“) во Белград, Србија. Тој ја премостува реката Сава и ги поврзува градскиот центар во Нови Београд.

Бранков мост
Официјален називBrankov most
Особености
ВидД. Драгојевиќ
Вкуп. должина450 m
Најдолг распон261 m
Историја
Отворен1957
Сообраќај
Дневен сообраќај90.000 возила
Местоположба
Карта
Велосипедски лифт на десниот брег на Сава

Мостот бил изграден во 1957[1] после втора светска војна, заменувајќи со постариот мост на кралот Александар кој бил отворен на 16 декември, 1934 и разрушен во 1941 година.[2] него го поминуваат околу 90.000 возила дневно и сообраќајот е доста прометен.[3]

Надворешни врски

уреди

Извори

уреди
  1. „Arhiv: 16. decembar“ (српски). Danas. 2003-12-16. Архивирано од изворникот на 2008-07-03. Посетено на 2008-04-07.
  2. „Twentieth Century - Innovations in Belgrade (1930-1950)“. Serbia-info.com. Архивирано од изворникот на 2008-01-18. Посетено на 2008-04-07.
  3. „Cevovod na Brankovom mostu“. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. 2006-08-02. Архивирано од изворникот на 2007-09-23. Посетено на 2008-04-07.


 
Поглед на Бранковиот мост од Калемегдан