Тврдината Браничево се наоѓа во близина на градот Пожаревац, Србија. Се смета дека тврдината била изградена во средновековието, на местото на античкиот Виминацијум. Во 1124 година, тврдината била разрушена[1].

Тврдина Браничево
Општи податоци
ЗемјаСрбија

Градот Браничево бил воена тврдина и трговски центар кој во историја на Византија во 11 и 12 веку и во српска историја 13 и 14 век имал значајна улога. Со ископавања е утврдено постоење на бедем на Долниот град, пронајдена е и кула и една градба за која се претпоставува дека била благородничка куќа со работилница.

Браничево било едно од најзначајните подрачја на српските земји во средниот век.

НаводиУреди