Браила (романски: Judeţul Brăila) е округ во Романија, сместен во југоистичниот дел на земјата. Главен град на округот е градот Браила.

Округ Браила
Brăila
Грб
Местоположба на округот Браила во Романија
 
Покраина Мунтенија
Седиште Ботошани
Население 373.174 (2002)
Површина 4.766 km2
Густина на населеност 78/km2
ISO 3166-2 шифра RO-BR
Мрежно место www.cjbraila.ro

Географија

уреди

Местоположба

уреди
 
Фонтана во градот Браила

Округот Браила е копнен округ во Романија. Окружен е:

Релјеф

уреди

Округот се наоѓа во Влашка, поточно во нејзината јужна област Мунтенија. Релјефот во целиот округ е рамничарски. Во јужните делови од округот, по окружната граница тече реката Дунав, која го одвојува овој дел од Романија со областа Добруџа. Округот е најсушниот дел во низината, познат како Бараганска степа. Во северните делови тече реката Сирет, која претставува и граница кон регионот Молдавија.

Демографија

уреди

Округот спаѓа во групата на окрузи во Романија во кои претежно живее романско население. Според пописот во Романија во 2002 година, Романците сочинуваат 98% од населението во округот, а од останатите најбројни се Ромите и Русите.

Надворешни врски

уреди