Ботниски Залив

Координати: 62°9′18″N 19°30′1″E / 62.15500° СГШ; 19.50028° ИГД / 62.15500; 19.50028

Карта на Ботнискиот Залив

Ботнискиот Залив или Ботнички Залив (фин. Pohjanlahti, швед. Bottniska viken) се наоѓа во северниот дел на Балтичкото Море. Се наоѓа помеѓу Финска на исток, Шведска на запад и Оландските Острови на југ.

Заливот е долг 725 км, а широк 80 км и зафаќа површина од 117.000 км². Најголемата забележана длабочина во овој залив изнесува 295 м, а просечната длабочина изнесува 60 м. Најголеми реки кои што се влеваат во Ботнискиот Залив се:

Најголеми градови кои што се наоѓаат на бреговите на овој залив се:

ПоврзаноУреди