Босанска конвертибилна марка


Конвертабилната марка е официјалната валута во Босна и Херцеговина. Марката е поделена на 100 фенинга. Името доаѓа од германската марка и германскиот фенинг. ISO 4217 кодот на валутата е BAM, а додека локален симбол е КМ.

Марката беше основана во 1995 година со Дејтонскиот договор и го замени босанскиот динар, хрватската куна и динарот од Република Српска. Маркате се однесува на германската марка, главната странска валута во тогашно време. Кога се замени германската марка со евро, курсот остана ист, односно едно евро=1.95583 BAM.