Борживој I (чешки: Bořivoj I, латински: Borzivogius, околу 852 - околу 889) – првиот историски документиран војвода од Бохемија и предок на династијата Пшемисловци.[1] Се верува дека неговото владеење со Војводството Бохемија започнало во 870 година, но во тоа време Бохемија ѝ била подредена на Велика Моравија. Една од најважните индиции за приближното време на неговото стапување на власт е франкиската хроника од тоа време „Фулдски анали“, која споменува неколку западнословенски кнезови во 872 година, меѓу нив и еден Горивеј, кој може да биде идентичен со Борживој.

Борживој I
Bořivoj I
Војвода од Бохемија
Крштевањето на војводата Борживој, слика од 19 век
Владеење867–889
Претходникнепознат
НаследникСпитигњев I
Роден(а)ок. 852
Починал(а)ок. 889
Благородно семејствоПшемидска династија
Сопружник(ци)Људмила
Деца
ТаткоХостивит

Наводи

уреди
  1. Hugh LeCaine Agnew (2004). The Czechs and the Lands of the Bohemian Crown. Hoover Press. стр. 1832. ISBN 978-0-8179-4492-6.