Битка кај Уџебарда

Битката кај Уџебарда се одвила на 2 септември 1457 година помеѓу албанските сили предводени од страна на Скендербег и силите на Османлиското Царство предводена од страна на Исак Бег Евреноз. Оваа битка биле една од најзначајната победа на Скендербег против Османлиите.

Битка кај Уџебарда
Дел од Османлиски војни во Европа
Датум 2 септември, 1457
Место Албанија помеѓу Леска и Кроја
Исход Албанска победа
Завојувани страни
Fictitious Ottoman flag 2.svg Османлиско Царство StemaeFamiljesKastrioti2.GIF Лешка лига
Команданти и водачи
Исак Бег Евреноз

Хамза Кастриоти зароб.

Скендербег
Сила
40,000[1] to 50,000[2]12,000[3] to 20,000[4]
Жртви и загуби
од 15,000 до 30,000 мртви, 15,000 заробени[5]неколку

Османлиската војска броела околу 80.000 војници,[6], иако се смета дека таа бројка сепак била помала, од околу 40.000 војници. Албанските сили пак броеле околу 20.000 војници.

НаводиУреди

  1. Hodgkinson 146.
  2. Francione 137.
  3. Francione 140.
  4. Adskillige store Heltes og berømmelige Mænds sammenlignede Historier (Danish) by Ludvig Holberg
  5. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Babinger.
  6. Setton 193.