Битка кај Карпениси

Битката кај Карпеница [1][2] се одржа во близина на градот Карпеница во Грција на 8 август 1823 година помеѓу грчките револуционери и Османлиите. Грците биле предводени од страна на Маркос Ботсарис. Како краен победник излегле Османлиите и покрај тоа што имале околу 1.000 жртви.

Битка кај Карпеница
Дел од Грчка војна за независност
Markosdeath.jpg
Датум 8 август 1823
Место Карпеница, Грција
Исход Османлиска војна
Завојувани страни
Грција Грчки револуционери  Османлиско Царство
Команданти и водачи
Маркос Ботсарис  Махмуд II
Сила
450 13,000 војници
Жртви и загуби
под 10 1,000

НаводиУреди