Битка кај Адријанопол


Krstaski stit.jpg
Крстоносни војни
Krstaski stit.jpg
Портал:Крстоносни војни

Битката кај Адријанопол се одвила на 14 април 1205 година помеѓу крстоносците од Латинската империја предводени од Балдвин I и бугарите предводени од Калојан.

Само што била освоена византиската престолнина, Константинопол во 1204 година и создавање на Латинската империја, крстоносците се свртиле и кон Балканот. Во пролетта на 29 март 1205 година, крстоносците го опседнале Адријанопол (Одрин). Со започнувањето на контранападот, крстоносците претрпиле пораз. Битката била победничка за бугарите, а од страна на крстоносците биле убиени околу 300 рицари, а самиот император бил заробен и убиен.