Бешик

општина во Солунскиот округ, Егејска Македонија
Општина Бешик
Δήμος Βόλβης
Dimos Volvis - Central Macedonia.svg
Општина Бешик во областа Централна Македонија
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Солун
Гео. област:
Население: 26 079 (2001)
Седиште: Ставрос
Нас. места: 38
Пошт. бр.: 570 10
Пов. бр.: 23970-6
Портал: dimosvolvis.gr/

Бешик (грчки: Δήμος Βόλβης, Димос Волвис) — општина во Лагадинско, Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар е селото Ставрос.

Наречена е по месноста Бешик, со селата Мал Бешик и Голем Бешик. Во средината на општината се протега Бешичкото Езеро.

Населени местаУреди

Општината Бешик е создадена на 1 јануари 2011 г. согласно законот „Каликратис“.[1] со спојување на шест стари општини: Свети Ѓорѓија (Агиос Георгиос), Стролонгос (Мадитос), Маслар (Аретуса), Егри Буџак (Аполонија), Рендина и Егнатија (Клисели).

Напомена: Називите на општините „Свети Ѓорѓија“ и „Егнатија“ се произволно дадени називи што не се однесуваат на ниедно постоечко место.

Општинска единица ЕгнатијаУреди

 
Поранешната општина Егнатија на картата на некогашниот округ Солун.

Според пописот од 2001 г., општината Егнатија (Δήμος Εγνατίας) со седиште во Клисели (Профитис) има 3 134 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Клисели (1083 жители)
 • село Клисели (или Клисали; Προφήτης, Профитис) (1010 жители)
 • село Ѓулџук Маало (Μικροκώμη, Микрокоми) (73 жители)
 • Општински оддел Караџа
 • село Караџа (Ευαγγελισμός, Евангелисмос) (631 жител)
 • Општински оддел Чали (851 жител)
 • село Чали (или Чали Маало; Νυμφόπετρα, Нимфопетра) (779 жители)
 • село Ваисли (или Ваис Кула; Βαϊοχώρι, Ваjохори) (72 жители)
 • Општински оддел Сарај
 • село Сарај (Σχολάρι, Схолари) (631 жител)

Општинска единица Егри БуџакУреди

 
Поранешната општина Егри Буџак на картата на некогашниот округ Солун.

Според пописот од 2001 г., општината Егри Буџак (гр. Аполонија, Δήμος Απολλωνίας) со седиште во Егри Буџак (Неја Аполонија) има 4 137 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Егри Буџак (2014 жители)
 • село Егри Буџак (Νέα Απολλωνία, Неја Аполонија) (1860 жители)
 • село Бешички Бањи (Λουτρά Βόλβης, Лутра Волвис) (103 жители)
 • село Арџили (Μεσοπόταμο, Месопотамо) (103 жители)
 • Општински оддел Воренос
 • село Воренос (Νικομηδινό, Никомидино) (561 жител)
 • Општински оддел Гуменич
 • село Гуменич (или Ѓулменич; Στίβος, Стивос) (631 жител)
 • Општински оддел Лезик
 • село Лезик (Μελισσουργός, Мелисургос) (477 жители)
 • Општински оддел Угурли (454 жители)
 • село Угурли (или Урек; Περιστερώνα, Перистеронастаро) (346 жители)
 • село Аланли (Πλατεία, Платија) (74 жители)
 • село Спитакија (Σπιτάκια) (34 жители) новосоздадено

На територијата на општинската единица се наоѓало и некогашното село Кизели (Παρθένιο, Партенио).

Општинска единица МасларУреди

 
Поранешната општина Аретуса на картата на некогашниот округ Солун.

Според пописот од 2001 г., општината Маслар (гр. Аретуса, Δήμος Αρεθούσας ) со седиште во Маслар (Аретуса) има 3 522 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Маслар (1094 жители)
 • село Маслар (Αρέθουσα, Аретуса) (929 жители)
 • село Кавак (Λευκούδα, Левкуда) (169 жители)
 • Општински оддел Маврово
 • село Маврово (Μαυρούδα, Мавруда) (408 жители)
 • Општински оддел Сулeво (681 жител)
 • село Сулeво (Σκεπαστό, Скепасто) (425 жители)
 • село Ланџа (Λίμνη, Лимни) (256 жители)
 • Општински оддел Стибан (396 жители)
 • село Стибан (Στεφανινά, Стефанина) (375 жители)
 • село Старо Стибан (Κάτω Στεφανινά, Като Стефанина) (21 жител)
 • Општински оддел Ѓувелци (943 жители)
 • село Ѓувелци (Ѓуверџе; Φιλαδέλφι, Филаделфи) (333 жители)
 • село Канџа (Ανοιξιά, Аниксија) (254 жители)
 • село Текри Вермишли (Ξηροπόταμος, Ксиропотамос) (356 жители)

Општинска единица РендинаУреди

 
Поранешната општина Рендина на картата на некогашниот округ Солун.

Според пописот од 2001 г., општината Рендина (Δήμος Ρεντίνας) со седиште во Ставрос има 6 364 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Ставрос (3 647 жители)
 • село Ставрос (Σταυρός) (3 285 жители)
 • село Милиес (Μηλιές) (362 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Горно Ставрос
 • село Горно Ставрос (Άνω Σταυρός, Ано Ставрос) (1 315 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Волви (1 402 жители)
 • село Мал Бешик (или Ќучук Бешик; Μικρά Βόλβη, Микра Волви) (770 жители)
 • село Бамбакеш (Βαμβακιά, Вамвакија) (252 жители)
 • село Голем Бешик (или Бујук Бешик; Μεγάλη Βόλβη, Мегали Волви) (198 жители)
 • село Рендина (Ρεντίνα) (182 жители)

Општинска единица Свети ЃорѓијаУреди

 
Поранешната општина Свети Ѓорѓија на картата на некогашниот округ Солун.

Според пописот од 2001 г., општината Свети Ѓорѓија (Агиос Георгиос, Δήμος Αγίου Γεωργίου) со седиште во Аспровалта има 5 466 жители и опфаќа само две општински единици и населени места:

 • Општински оддел Аспровалта
 • Општински оддел Враста
 • село Нова Враста (Νέα Βρασνά, Неја Врасна) (2 427 жители)
 • село Враста (Βρασνά, Врасна) (278 жители)

Општинска единица СтролонгосУреди

 
Поранешната општина Стролонгос на картата на некогашниот округ Солун.

Според пописот од 2001 г., општината Стролонгос (Мадитос, Δήμος Μαδύτου) со седиште во Стролонгос (Неја Мадитос) има 3 456 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Стролонгос
 • село Стролонгос (Νέα Μάδυτος, Неја Мадитос) (3 039 жители)
 • Општински оддел Пазаруда (1018 жители)
 • село Пазаруда (Απολλωνία, Аполонија) (613 жители)
 • село Кокала (Κοκκαλού, Кокалу) (405 жители)
 • Општински оддел Моди
 • село Моди (Μόδι) (449 жители)

НаводиУреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врскиУреди