Бета-каротен

хемиско соединение

β-Каротен е органско соединение.

β-Каротен
Beta-carotene-2D-skeletal.svg
BetaCarotene-3d.png
Назнаки
7235-40-7
Jmol-3D слики Слика
PubChem 5280489
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед red-purple solid
Густина 0.941 ± 0.06 g/cm3
Точка на топење
Insoluble in cold water or hot water. Soluble in diethyl ether, acetone, benzene, chloroform, carbon disulfide. Moderately soluble in petroleium ether, oils.Very slightly soluble in methanol.

Soluble in fat solvents

Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Каротенот е супстанца присутна во морковите, тиквите и слатките компири, на кои им ја дава портокаловата боја и е најчеста форма на каротен во растенијата. Во природата, β-каротенот е прекурсор (инактивна форма) на витаминот А, кој се добивива преку дејствување на ензимот бета-каротен 15,15'-монооксигеназа.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Susan D. Van Arnum (1998). „Vitamin A in Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology“. Vitamin A (45). New York: John Wiley: 99–107. doi:10.1002/0471238961.2209200101181421.a01. ISBN 0-471-23896-1. Наводот journal бара |journal= (help)