Беспокој (норвешки: Angst) е слика од норвешкиот сликар Едвард Мунк[1].

Беспокој
норвешки: Angst
Творец Едвард Мунк
Година 1894
Димензии 94.0 см × 74.0 см
Место Музеј Мунк, Осло, Норвешка

Сликата е масло на платно создадена во експресионистички стил во 1894 година. Сега е во Музејот Мунк во Осло, Норвешка.

Многу уметнички критичари сметаат дека Беспокој е тесно поврзана со попознатото слика на Мунк, Крик (1893).

Лицата покажуваат очај, а темните бои покажуваат депресивна состојба[2].

Многу критичари исто така веруваат дека ги покажува емоциите на скршено срце и тага.

Наводи уреди

Литература уреди

  • Anni Carlsson, Edvard Munch. Leben und Werk, Belser, Stuttgart, 1989 ISBN 3-7630-1936-7

Надворешни врски уреди