Бесмислен збор

Бесмислениот збор, за разлика од семемето, може да нема дефиниција. Бесмилените зборови можат да се класифицираат во зависност од нивната правописна и фонетска сличност со (значајни) зборови.[1] Ако може да се изговори според фонотактиката на јазикот, тоа е псевдоговор.[2] Бесмислените зборови се користат во книжевноста за поетски или хумористичен ефект. Правилните имиња на вистински или измислени ентитети понекогаш се бесмислени зборови.

Бесмислените зборови исто така се користени од истражувачите и образовниците како алатка за проценка на фонетската способност за декодирање на ученикот. Зборовите ги следат фонетските правила, но немаат значење.[3]

„Тропнат збор“ е бесмислен збор што се користи за посебен ефект, или за да привлече внимание, како дел од изведбата. Ваквите зборови се особеност на делото на д-р Сус („Sometimes I am quite certain there's a Jertain in the curtain“).[4]

Способноста да се заклучи (хипотетичко) значење на бесмислениот збор од контекст се користи за тестирање на оштетување на мозокот.[5]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Raymond M. Klein; Patricia A. McMullen (1999). Converging Methods for Understanding Reading and Dyslexia. MIT Press. стр. 67–68. ISBN 978-0-262-11247-5.
  2. Natalie Wilson Rathvon (2004). Early Reading Assessment: A Practitioner's Handbook. Guilford Press. стр. 138. ISBN 978-1-57230-984-5.
  3. „DIBELS Nonsense Word Fluency, University of Oregon“. Архивирано од изворникот на 2021-04-18. Посетено на 2021-10-10.
  4. „STUNT WORD“. Concise Oxford Companion to the English Language. 3 април 2019. Посетено на 10 октомври 2021.
  5. Muriel Deutsch Lezak (2004). Neuropsychological Assessment 4e. Oxford University Press. стр. 596. ISBN 978-0-19-511121-7.