Берт Ланкастер ( англиски: Burt Lancaster  ; Њујорк, 2 ноември 1913 година - Лос Анџелес, 20 октомври 1994 година ) бил американски филмски глумец. Роден е во Њујорк во протестантско семејство. Тој бил едно од петте деца. Тој и се приклучил на американската армија за време на Втората светска војна .

Тој се оженил трипати и имал пет деца. Првиот брак траел од 1935 година до 1946 година вториот од 1946 година до 1969 година година. Неговиот трет брак бил со Сузан Мартин во 1991 година година. Починал на 20 октомври 1994 година од срцев удар.

Тој ја освоил наградата Оскар во 1960 година за најдобар главен глумец во филмот „Елмер Гантри“.

По неговата смрт, Ланкастер бил кремиран.