Белпошта (белоруски: Белпошта) е националната поштенска служба на Белорусија. Станала член на Светската поштенска унија во 1949 година.

Белпошта
Белпошта (белоруски)
Дејностпоштенска
Основано1995
СедиштеАвенија на независноста 10 10, Минск, Белорусија
Услугипошта, пакети, Експрес пошта, Испорака, карго
Сопствениквлада на Белорусија (100%)
Мреж. местоbelpost.by

Историја уреди

Развојот на поштенските услуги во Белорусија започна во античко време. Значи, за 885 е првото споменување во Хрониката на услугата на гласник на белоруската земја, "Прашана за Олег Раџимичи. . . " [1]

Во Киевска Рус имаше посебна "позиција" - гласник на принцот. Куририте го пренесоа редот на принцот во различни делови на земјата. Понекогаш гласник отиде, и без сертификати, специјални пораки меморирани.

Во 1583 година, првиот во Белорусија пост-пат (Варшава - Белосток - Гродно - Вилнус) воведе систем на тарифи, кој работи денес во сите земји во светот. Превозот одреден според видот и потеклото на неговата тежина.

Во 1793 година, Белорусија стана дел од Руската Империја, а потоа пошта е понатаму развиена како дел од поштенскиот систем на Руската Империја. Постелни области беа формирани, вклучувајќи ги Минск, Витебск и Могиљов.

Првата телеграфска станица во Белорусија била опремена во 1859 година во минска пошта и во Бобруйск. Организирана е првата телеграфска линија.

Редовен превоз на пошта со железница започна во 1871 по трасата Минск - Москва, Минск - Ривнен, Минск - Брест, Минск - Љубава. Пост-моторите имаа специјални рамки за складирање и сортирање пошта. Автомобилите висеа поштенски сандачиња за да примаат пораки на возот.

  • Поштенските марки и поштенската историја на Белорусија

Наводи уреди

  1. Доставка вестей и почты в IX—XVII вв [{{{1}}} Архивирано] на {{{2}}}.